آشنایی با ماشین‌ آلات گودبرداری

در تمامی مراحل ساختمانی از ماشین‌ آلات مختلفی مانند انواع کامیون‌ها، تریلرها، بیل‌های مکانیکی، بابکت‌ها، باگت‌ها، جام‌ها، چکش‌های بادی و… استفاده می‌شود و انجام هیچ یک از مراحل یک پروژه عمرانی بدون استفاده از ماشین‌ آلات عملی نیست. گودبرداری نیز یکی از مهم‌ترین مراحل یک پروژه عمرانی است و برای به سرانجام رساندن این مرحله می‌بایست از ماشین‌ آلات مخصوص گودبرداری استفاده نماییم. در این مرحله از چندین دستگاه مختلف استفاده می‌شود که هر یک از آنها دارای کاربردی خاص هستند. در ادامه این مطلب از بلاگ وب‌سایت مهندسی ابرند بنا داریم تا به ماشین‌ آلات گودبرداری بپردازیم و کاربرد هر یک از آنها را مورد بررسی قرار دهیم؛ بنابراین، اگر شما نیز علاقه‌مندید تا در این رابطه اطلاعاتی به دست آوریم، تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

انواع ماشین‌ آلات گودبرداری

از مهم‌ترین ماشین‌ آلاتی که در گودبرداری استفاده می‌شوند، می‌توان به کامیون‌ها، لودرها و بیل‌های مکانیکی اشاره کرد. در ادامه هر یک از این ماشین‌ آلات را به طور کامل مورد بررسی قرار می‌دهیم.

کامیون‌

کامیون‌ها پرکاربردترین وسیله نقلیه‌ای هستند که برای حمل‌ونقل مصالح ساختمانی و خاک به کار می‌روند. کامیون‌ها به دلیل برخورداری از سرعت حمل‌ونقل مطلوب و ظرفیت بالای حمل مصالح ساختمانی، هزینه‌های حمل‌ونقل پروژه‌های عمرانی را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهند. این موضوع باعث پرکاربرد بودن این وسیله نقلیه در صنعت ساخت‌وساز شده است. کامیون‌های مورد استفاده برای پروژه‌های ساخت‌وساز و گودبرداری به دو دسته کامیون‌های معمولی و کمرشکن تقسیم می‌شوند.  کامیون‌های معمولی در روز اجازه عبور و مرور در شهر را ندارند و به همین دلیل، عملیات جابه‌جایی مصالح ساختمانی توسط کامیون‌ها در شب‌ صورت می‌پذیرد. کامیون‌ها کمرشکن به تریلی معروف هستند، از دیگر انواع کامیون‌ها هستند. این دسته از کامیون‌ها دارای دو شاسی بوده و ظرفیت بالایی برای حمل مصالح ساختمانی دارند. از کامیون‌ها در عملیات گودبرداری برای انتقال خاک‌ استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: پایدارسازی گود چیست؟

کامیون

کمپرسی

ماشین‌های کمپرسی از خانواده کامیون‌ها می‌باشند که بر بخش عقب ماشین اتاقکی با ظرفیت مشخص قرار گرفته است. از این اتاقک‌ها برای حمل‌ونقل مصالح گوناگون خاک برداری، گودبرداری، ساختمانی، قطعات مختلف و پسماندهای ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از دیگر کاربردهای ماشین ‌های کمپرسی میتوان به حمل‌ونقل شن و ماسه، حمل خاک، سنگ‌های ریز و درشت‌، آسفالت، گچ و… اشاره کرد.

کمپرسی

لودر

از دیگر ماشین‌ آلات گودبرداری می‌توان به لودرها اشاره کرد. به زبان ساده، لودر همان تراکتور است؛ با این تفاوت که در قسمت جلویی این دستگاه، فضایی برای بار کردن مصالح ساختمانی مختلف تعبیه شده است. لودرها یکی از پرکاربردترین ماشین‌ آلات گودبرداری هستند و انجام پروژه گودبرداری بدون آنها میسر نخواهد بود. در فرایند گودبرداری از لودرها برای شکافتن و نفوذ به درون خاک استفاده می‌شود و می‌توان با استفاده از این دستگاه خاک‌های داخل زمین مدنظر را بیرون آورد. استفاده از لودرها به‌عنوان یکی از ماشین‌ آلات گودبرداری فرایند این گودبرداری را سریع‌تر می‌کند. گاهی اوقات از لودرها برای تمیزکردن زمین پروژه نیز استفاده می‌شود.

ضمناً در برخی شرایط می‌توان از لودر به‌جای بیل مکانیکی نیز استفاده کرد. در زمین‌هایی که خاک آنها بسیار سخت نباشد و از نظر سستی در سطح ضعیف یا متوسط قرار داشته باشند، می‌توان از لودر به‌جای بیل مکانیکی استفاده کرد؛ اما در زمین‌های سخت امکان این کار وجود نخواهد داشت و برای شکافتن خاک در چنین زمین‌هایی حتماً باید از بیل مکانیکی استفاده کنیم.

بیشتر بخوانید: مهار متقابل (استرات)

لودرها به دو دسته چرخ لاستیکی و چرخ زنجیری تقسیم می‌شوند. لودرهای چرخ لاستیکی برای حرکت در تمامی جهت‌ها و بر روی سطوح مختلف بسیار مناسب هستند و می‌توان به‌راحتی از آنها برای عبور از انواع مسیرها استفاده کرد؛ در حالی که لودرهای چرخ زنجیری فاقد این ویژگی‌ هستند و قابلیت مانور کمتری دارند. البته باید توجه داشته باشید که لودرهای چرخ لاستیکی به دلیل جنس چرخ خود، آسیب‌پذیری بیشتری نسبت به لودرهای چرخ زنجیری دارند. از نظر حرکت در زمین‌های شیب‌دار، لودرهای چرخ زنجیری کارآمدتر هستند و می‌توانند در زمین‌هایی که دارای شیب 60 درجه هستند نیز به حرکت خود ادامه دهند؛ اما نمی‌توان از لودرهای چرخ لاستیکی در زمین‌های دارای شیب‌ بیش از 30 درجه استفاده کرد.

لودر

بیل مکانیکی

در گذشته انجام فرایند گودبرداری و پی‌کنی با استفاده از ابزارآلات قدیمی، بسیار سخت و جان‌فرسا بود؛ اما امروزه به لطف استفاده از بیل مکانیکی، این فرایند بسیار سریع‌تر و راحت‌تر از گذشته صورت می‌پذیرد. بیل مکانیکی که یکی دیگر از ماشین‌ آلات گودبرداری است، از بخش‌های مختلفی شامل اتاق گردان، ارابه و شاسی و بخش الحاقی تشکیل شده است. بیل‌ مکانیکی نیز دارای دو نوع چرخ زنجیری و چرخ لاستیکی است. بهره‌وری بیل‌های چرخ زنجیری در شیب‌های بالا به نسبت بیل‌های چرخ لاستیکی بیشتر است؛ اما بیل‌های چرخ لاستیکی دارای سرعت بسیار بالاتری هستند و در پروژه‌هایی که تعداد دفعات استفاده از بیل مکانیکی زیاد است، استفاده از بیل مکانیکی چرخ لاستیکی انتخاب منطقی‌تری است.

از نظر نوع جام، بیل‌های مکانیکی به دسته‌بندی‌های زیر تقسیم می‌شوند.

  • کج بیل: این دسته از بیل‌های مکانیکی که دارای جام معکوس هستند، اغلب در عملیات گودبرداری به کار گرفته می‌شوند.
  • بیل کششی: این دسته از ماشین‌ آلات گودبرداری به دلیل برخورداری از بازوهای بلند در عملیات گودبرداری عمیق مورداستفاده قرار می‌گیرند.
  • بیل مکانیکی کابلی: بازوها و جام این نوع بیل مکانیکی توسط کابل‌ها کنترل می‌شوند و از این رو، به این دسته از ماشین‌ آلات گودبرداری، بیل مکانیکی کابلی گفته می‌شود.

بیل مکانیکی

جمع‌ بندی

در این مطلب به بررسی ماشین‌ آلات گودبرداری پرداختیم. دریافتیم که با استفاده از این ماشین‌ آلات، فرایند گودبرداری و پی‌کنی نسبت به گذشته بسیار آسان‌تر شده. امروزه عملیات گودبرداری به نسبت گذشته، با سرعت بسیار بیشتری صورت می‌پذیرد. در پایان امید است که این مطلب برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مورد بحث در این پست
آخرین مطالب
خرپا در سقف شیروانی و انواع آن
سازه

خرپا در سقف شیروانی و انواع آن

خرپا در سقف شیروانی از انواع مختلفی برخوردار است و بسته به نوع موارد استفاده آن، در کاربردهای مختلف به کار گرفته می‌شود. در این مقاله با بررسی انواع آن به آشنایی بیشتر با آن پرداخته شده است. … ادامه مطلب