آشنایی با انواع دامپر

در این مقاله قصد داریم در مورد دامپر صحبت کنیم و از نزدیک با انواع دامپر آشنا شویم. دامپرها به ماشین‌آلاتی گفته می‌شود که در محل پروژه و ساخت‌وساز، برای حمل انواع مصالح ساختمانی سنگین و نیمه سنگین، مانند بتن، آجر، سیمان، سنگ، بلوک، میلگرد و موارد مشابه دیگر، مورد استفاده قرار می‌گیرد. دامپرها این روزها در تمام پروژه‌های ساخت‌وساز بزرگ، صنعتی، اداری و تجاری ضروری هستند و بدون استفاده از این ماشین آلات، سرعت اجرای پروژه‌ها به‌شدت تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. دامپرها با توجه به حجم کار و مصالحی که قرار است از نقطه‌ای به نقطه دیگر حمل کنند، در انواع مختلفی ساخته شده‌اند که موضوع اصلی مورد بحث ما در این مقاله را شکل می‌دهند. برای آشنایی با انواع دامپر تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید. همچنین می‌توانید برای آشنایی با ادوات و تجهیزات حفاری به اینجا مراجعه کنید.

انواع دامپر

انواع دامپر

دامپرها انواع متفاوتی دارند. در مطلب زیر به بررسی انواع دامپرها می‌پردازیم:

1. دامپر استاندارد (Standard Dump Trucks)

دامپر استاندارد یکی از انواع دامپر است. دامپر استاندارد یک وسیله نقلیه همه‌کاره با کاربرد‌های صنعتی فراوان است. اندازه این دامپرها می‌تواند از ظرفیت بار کوچک حدود ۱۰ تن تا ظرفیت حمل بار بزرگ حدود ۳۵ تن باشد. دامپرهای استاندارد از یک شاسی کامیون استاندارد استفاده می‌کنند؛ اما دارای یک جعبه کمپرسی نصب‌شده در جای محفظه حمل بار هستند. جعبه تخلیه با یکی از دو روش پیستون هیدرولیکی تکی و پیستون هیدرولیکی دوگانه بالا می‌رود.

پیستون‌ها از نیروی هیدرولیک برای بلند کردن بار استفاده می‌کنند. درب عقب این نوع از انواع دامپر می‌تواند لولایی بالا، لولایی پایین یا دارای یک سیستم هیدرولیک مخصوص به خود باشد که در هنگام تخلیه بار، درب عقب را از مسیر خارج می‌کند. از آنجایی که این کامیون‌های کمپرسی از شاسی استاندارد کامیون استفاده می‌کنند، قابل حمل هستند و می‌توانند در جاده‌ها و بزرگراه‌های استاندارد در داخل و اطراف شهر‌ها تردد کنند.

دامپرهای استاندارد مانور خوبی دارند اما نمی‌توانند خاک نرم و شرایط خارج از جاده را در سایت‌های ساختمانی بزرگ کنترل کنند. در نتیجه، بیشتر برای مکان‌های ساختمانی مسکونی، جاده‌سازی و کاربرد‌های کشاورزی استفاده می‌شوند.

بیشتر بخوانید: آشنایی با ماشین های گودبرداری

2. دامپر هوای زمستانی (Winter Weather Dump Trucks)

مکان‌هایی که بارش برف سنگین را تجربه می‌کنند به‌طور مرتب از دامپرها به‌عنوان وسایل نقلیه برف‌روبی استفاده می‌کنند. این دامپرها استاندارد و سنگین هستند که برای کار در این ظرفیت اصلاح شده‌اند. یک تیغه برف‌روب در جلوی کامیون نصب شده است تا برف را از جاده خارج کند. از جعبه تخلیه همچنین می‌توان برای حمل نمک استفاده کرد که برای جلوگیری از تشکیل یخ در سطح خیابان، در جاده‌ها پخش می‌شود.

3. دامپر انتقال (Transfer Dump Truck)

دامپر انتقالی یک کمپرسی استاندارد با جعبه کمپرسی اصلاح شده است. دامپر انتقال می‌تواند جعبه بار را از انواع تریلر به جعبه کمپرسی خود منتقل کند. جعبه بار از تریلر روی شاسی خودش روی ریل به جلو می‌چرخد و داخل جعبه کمپرسی کامیون می‌چرخد. محفظه بار تریلر در جعبه کمپرسی دامپر محکم می‌شود و به محل تخلیه حمل می‌شود. این کامیون‌ها همگی بر روی شاسی استاندارد کامیون‌ها ساخته شده‌اند و به همین دلیل می‌توانند در تمام جاده‌ها و بزرگراه‌های معمولی اطراف شهر‌ها تردد کنند.

دامپر انتقال

4. نیمه دامپر کمپرسی عقب (Semi Truck Trailer End Dump Truck)

نیمه دامپر کمپرسی عقب برای بار‌های بزرگ قابل حمل مفید است، به این دلیل که کامیون می‌تواند در جاده‌ها و بزرگراه‌های معمولی حرکت کند. این کامیون‌های کمپرسی برای زمین‌های ناهموار یا مکان‌های ساخت‌وساز زمین نرم مناسب نیستند زیرا تریلر‌ها چرخ‌های محرکی برای کمک به کامیون در این شرایط ندارند.

مطالب مرتبط: مهارگذاری یا انکراژ

5. نیمه دامپر کمپرسی پایین (Semi Truck Trailer Bottom Dump Truck)

نیمه دامپر کمپرسی پایین دارای پیکربندی مشابه با نیمه دامپر کمپرسی عقب است؛ اما تریلر آن شکل و مکانیزم تخلیه متفاوتی دارد. به این نوع از انواع دامپر، دامپر شکم نیز گفته می‌شود، زیرا محموله از پایین یا شکم جعبه کمپرسی تخلیه می‌شود. شکل جعبه کمپرسی کلید مکانیزم تخلیه پایین است تا اطمینان حاصل شود که کل بار بدون باقی ماندن محموله در داخل جعبه تخلیه می‌شود.

هنگامی که ته تاشو ظرف تخلیه باز می‌شود، بار مستقیماً زیر جعبه تخلیه قرار می‌گیرد. این روش تخلیه به کامیون اجازه می‌دهد تا به جلو حرکت کند و بار را در خطی که در آن لازم است قرار دهد. این کمپرسی‌ها اغلب برای حمل‌ونقل غلات برای کشاورزی یا تولید مواد غذایی استفاده می‌شوند؛ اما می‌توانند شن و ماسه را نیز برای ساخت‌وساز توزیع کنند. این کامیون‌ها در برخی موارد می‌توانند تا ۵۲ تن را حمل کنند.

برخی دیگر از انواع دامپر به شرح زیر هستند:

  • ۶. سوپر دامپر (Super Dump Truck): سوپر دامپر یک دامپر تریلر نیمه کامیون معمولی است که به انتهای تریلر تک‌محور عقب اضافه شده است. هنگامی که کامیون خالی است، می‌توان محور اضافی را از جاده خارج کرد. ظرفیت حمل اضافی این دامپر باعث شده است که آن‌ها را سوپر دامپر نام‌گذاری کنند.
  • ۷. دامپر جانبی (Side Dump Trucks): در صنعت معدن برای حمل سنگ معدن از معدن به کارخانه‌های فرآوری بسیار مورد علاقه هستند.
  • ۸. دامپر حمل‌ونقل (Haul Dump Truck): کامیون‌های کمپرسی بسیار بزرگ هستند و می‌توانند بین ۴۰ تا ۴۰۰ تن مواد را در هر بار حمل کنند. انواع دامپر حمل‌ونقل معمولاً در عملیات معدنکاری سنگین و سایت‌های ساختمانی بزرگ استفاده می‌شوند.
  • ۹. دامپر حمل‌ونقل مفصلی (Articulated Haul Dump Truck): امکان جدا کردن کابین از تریلر کمپرسی وجود ندارد. این نوع از انواع دامپر برای عملیات خارج از جاده کاربرد دارند.

بیشتر بخوانید: روش های بهسازی خاک در شرکت ابرند

خرید دامپر

برای خرید دامپر باید ملاک‌های متفاوتی را در نظر داشته باشید تا بتوانید باتوجه به کاربرد خود از این ماشین، بهترین نوع آن‌را خرید کنید. دامپرها معمولا در پروژه‌های عمرانی، معدنی و حتی پروژه‌های استخراج سنگ حضور دارند. در مطلب زیر به کاربرد این ماشین‌ها در عرصه‌های متفاوت می‌پردازیم:

پروژه‌های عمرانی: معمولا از دامپرها در پروژه‌های ساختمانی به منظور حمل مصالح ساختمانی مانند خاک، شن، ماسه یا حتی حمل ضایعات ساختمانی مانند نخاله‌های تخریب شده استفاده می‌شود.

استخراج معادن: دامپرها برای پروژه‌های استخراج معادن نقش مهمی در جابه‌جایی مقادیر زیادی از سنگ معدن و مواد زائد ایفا می‌کنند. آنها برای استفاده در زمین‌های ناهموار بهترین گزینه  و قادر به حمل بارهای سنگین می‌باشند.

کشاورزی: در حوزه‌ی کشاورزی هم دامپرها حضور دارند. از این وسیله برای جابه‌جایی محصولات کشاورزی و کودها استفاده می‌شود.

سخن پایانی

انواع دامپرها وسایل نقلیه مهمی هستند که به پیشبرد بخش‌های معدنی، صنعتی و ساختمانی کمک فراوانی کرده و حرکت کارآمد و سریع‌تر مواد و مصالح را در سایت‌های ساخت‌وساز، تضمین و تسهیل می‌کنند. انواع و اقسام بسیاری از دامپر وجود دارد که هرکدام طراحی منحصربه‌فردی دارند و برای بارها و شرایط کاری مختلف ساخته شده‌اند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مورد بحث در این پست
آخرین مطالب
خرپا در سقف شیروانی و انواع آن
سازه

خرپا در سقف شیروانی و انواع آن

خرپا در سقف شیروانی از انواع مختلفی برخوردار است و بسته به نوع موارد استفاده آن، در کاربردهای مختلف به کار گرفته می‌شود. در این مقاله با بررسی انواع آن به آشنایی بیشتر با آن پرداخته شده است. … ادامه مطلب