سپرکوبی یا Sheet Piling یکی از روشهایی است که برای پایدارسازی گود یا خاک در پروژههای عمرانی و صنعتی مورداستفاده قرار میگیرد. در این روش برای جلوگیری از ریزش خاک بر روی تجهیزات و وسایل ساختوساز در هنگام گودبرداری، در بخشهای پیرامون زمین مدنظر سپرهای مدنظر را به اجرا در میآورند. در این مطلب از بلاگ وبسایت مهندسی ابرند بنا داریم تا به این روش پایداری سازی بپردازیم و نحوه اجرا، دلایل اجرا، مزایا و معایب این روش و… را مورد بررسی قرار دهیم؛ بنابراین، اگر شما نیز علاقهمندید تا در مورد روش Sheet piling اطلاعاتی به دست آورید، تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.
بیشتر بخوانید:
سپرکوبی چیست؟
همانطور که اشاره شد، هدف اصلی سپرکوبی در پروژههای عمرانی و خاکبرداری این است که از ریزش خاک و آسیبدیدن افراد و تجهیزات جلوگیری شود. برای عملیاتی کردن این روش ابتدا صفحات فلزی که آنها را Sheet pile مینامیم را درون خاک قرار میدهیم و با استفاده از دستگاه مخصوص سپرکوبی (چکش پنوماتیک)، صفحات را تا عمق مدنظر داخلی زمین میکوبیم و این صفحات را به یکدیگر متصل میکنیم. پس از اینکه فرایند گودبرداری تا اندازه کافی انجام شد، برای اینکه از ریزش خاک جلوگیری کنیم، به شکل افقی تیرهایی از جنس چوب یا فلز را به سپرها اضافه میکنیم. در بخشهایی که دارای خاک سست هستند از تیرهای چوبی و در بخشهایی که خاک آنها بسیار سست است، از تیرهای فلزی استفاده میکنیم.
بیشتر بخوانید:
چرا از روش سپرکوبی برای پایدارسازی خاک و گود استفاده میکنیم؟
از جمله دلایل استفاده از روش سپرکوبی برای پایدارسازی گود میتوان به جلوگیری از نفوذ آب به محل انجام عملیات، جلوگیری از رانش خاک و کنترل دیوارهای محل انجام پروژه عمرانی و گودبرداری اشاره کرد. همچنین در برخی از موارد از روش دیوار دیافراگمی یا دوغابی بهجای روش سپرکوبی استفاده میشود؛ زیرا روش سپرکوبی برای عملیات گودبرداری وسیع با زمین سخت چندان مناسب نمیباشد و در این شرایط بهتر است تا از روش دیوار دیافراگمی یا دوغابی استفاده شود.
مزایای استفاده از روش سپرکوبی برای پایدارسازی خاک
در بسیاری از گودبرداریها و پروژههای عمرانی از این روش برای پایدارسازی خاک استفاده میشود؛ زیرا این روش از مزایای متعددی مانند سرعت بالا در اجرای فرایند پایدارسازی خاک، درجه بالای ایمنی، امکان اجرای کانال در طولهای زیاد و مناسب بودن این روش برای عرضهای کم اشاره کرد.
معایب روش Sheet Piling
در ادامه معایب استفاده از روش سپرکوبی برای پایدارسازی خاک در پروژههای گودبرداری را بیان میکنیم.
- همانطور که اشاره شد، برای انجام روش Sheet Piling، به دستگاهی مخصوص به نام چکش پنوماتیک احتیاج دارم و نیاز به این دستگاه خاص فرایند انجام پروژه را پیچیده میکند.
- روش Sheet Piling، روشی تخصصی بوده و نیازمند حضور افراد متخصص در پروژه مدنظر است. در روشهای سادهتر پایدارسازی گود به حضور نیروی متخصص و پرداخت هزینههای استخدام این دسته از افراد نیازی نخواهد بود.
- برای استفاده از دستگاههای سپرکوبی و اجرای این شیوه پایدارسازی خاک و گود، بهجای کافی برای نگهداری این دستگاهها نیاز داریم.
- این روش اغلب برای دیوارههای عرض کم توجیهپذیر است و در سایر شرایط استفاده از این روش چندان توصیه نمیشود؛ زیرا روشهای بهتری برای انجام این مهم وجود خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: خاک مسلح چیست؟
بررسی انواع سپرهای مورداستفاده در روش سپرکوبی
در روش سپرکوبی، سپرها را بر اساس مواردی مانند شرایط خوردگی مصالح، عرض مکان مدنظر و نظر مهندس ناظر انتخاب میکنند. انواع سپرهای مورداستفاده در این روش عبارتاند از: سپر چوبی، سپر بتنی و سپر فلزی.
سپر فلزی:
سپرهای فلزی یکی از سپرهایی هستند که در روش Sheet Piling از آنها استفاده میشود. از جمله مزایای استفاده از سپر فلزی میتوان به مقاومت قابلقبول این دسته از سپرها، آببندی مناسب آنها، امکان افزایش طول سپر پس از اجرا با استفاده از پیچ یا جوشکاری و امکان اتصال از طریق قفلشدن به یکدیگر اشاره کرد. در برخی موارد پس از پایان پروژه، سپرهای فلزی را خارج میکنند و در پروژههای بعدی به کار میبرند و سایر شرایط نیز این دسته از سپرها برای همیشه در محل انجام پروژه باقی میمانند.
بیشتر بخوانید: انکراژ چیست؟
سپر چوبی:
معمولاً از سپرهای چوبی برای پایدارسازی دیوارههای دارای طول کم، عمق کم و سربار سبک استفاده میشود. در شرایطی که امکان نفوذ آب وجود داشته باشد، استفاده از سپرهای چوبی انتخابی منطقی نیست و نفوذ آب به این نوع از سپرها میتواند موجب خرابی و سستی آنها شود. از روشهای کام و زبانه و… برای اتصال سپرهای چوبی به یکدیگر استفاده میشود.
سپر بتنی:
سپرهای بتنی از جمله سپرهای پیشساختهای هستند که برای پایدارسازی دائم در پروژههایی مانند کانالسازی، رودخانهها و سایر پروژههای آبی مورداستفاده قرار میگیرند. معمولاً سپرهای بتنی از طریق کام و زبانه به یکدیگر متصل میشوند.
بیشتر بخوانید:
جمعبندی
در این مطلب از وبسایت ابرند به بررسی موضوع سپرکوبی پرداختیم و دریافتیم که این روش میتواند انتخابی درست و صحیح برای پایدارسازی گود و خاک در پروژههای مختلف باشد. در این روش از سپرهای بتنی، فلزی و چوبی استفاده میشود که شما بهعنوان مدیریت پروژه میتوانید بر اساس شرایط پروژه خود، یکی از آنها را برای پایدارسازی خاک استفاده نمایید. استفاده از این روش در صورت رعایت نکات و اصول انجام آن، میتواند کاملاً مؤثر واقع شود. در پایان امید است که این مطلب برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد.
بدون دیدگاه