سقف سفالی و مزیت‌های منحصر به فرد آن

بر اساس شواهد، قدمت استفاده از خاک‌رس به‌عنوان مصالح ساخت سقف به دوران باستان برمی‌گردد. اما همچنان سقف سفالی، امروزه انتخاب محبوبی به شمار می‌رود. سفال، معمولا برای ساخت شیروانی (سقف شیبدار) کاربرد دارد و کاشی‌های آن در اشکال، اندازه‌ها و رنگ‌های مختلف موجود است.

اگر طرفدار سقف‌های سنتی و نوستالژیک سفالی هستید، این مقاله از شرکت مهندسی ابرند اطلاعات مفید و کاربردی را که درباره این نوع از سقف نیاز دارید در اختیار شما قرار خواهد داد. پس همراه باشید.

انواع سقف سفالی

سقف سفالی چیست؟

سقف سفالی به سقف شیبداری گفته می‌شود که از کاشی‌هایی از جنس سفال ساخته شده است. به‌عبارت دیگر، سقف سفالی یک سقف یکپارچه نیست، بلکه از لایه‌های مختلفی ساخته شده است که بیرونی‌ترین آن‌ها کاشی‌های سفال است. این کاشی‌ها طرح‌ها و اندازه‌های متفاوتی دارند و معمولا به ترتیب خاص و با مقداری هم‌پوشانی روی هم قرار می‌گیرند تا سقف را بپوشانند.

انواع سقف سفالی

مادامی که درباره انواع سقف‌های سفالی صحبت می‌کنیم، منظور انواع کاشی (ورق) سقف سفالی است. کاشی‌هایی که واقعا از جنس سفال هستند، معمولا در یک یا دو طرح ثابت ارائه می‌شوند. شما می‌توانید رایج‌ترین طرح را در شکل زیر ببینید.

با این حال وقتی درباره سقف‌های سفالی و انواع آن صحبت به میان می‌آید، معمولا سقف طرح سفال نیز در نظر گرفته می‌شود. در واقع سقف طرح سفال، سقفی است که ظاهر آن شبیه سفال است، اما جنس کاشی‌های آن سفالی نیست. ورق‌های مورد استفاده در این نوع سقف معمولا در انواع زیر موجود هستند:

  • ورق سفال پالرمو
  • ورق سفال ژنوا
  • ورق سفال پرچین
  • ورق سفال چینی

هرکدام از این ورق‌ها ظاهر متفاوتی داشته و اندازه و طراحی آن‌ها متفاوت است. با این حال، همه آن‌ها طرح سفال می‌باشند.

نکته کمیلی: لازم به ذکر است که «انواع سقف سفالی» می‌تواند به جای مدل کاشی به مدل سقف اشاره داشته باشد. همان‌طور که اشاره شد، سقف سفالی همیشه شیب‌دار است و اما شیب آن می‌تواند مختلف باشد. برای مثال برخی از سقف‌های سفالی «تک شیب» هستند؛ اما برخی دیگر شبیه به یک کتاب بازشده دارای دو شیب هستند. علاوه‌بر این مدل‌ها، انواع دیگری از سقف شیبدار نیز وجود دارد که می‌توانند سه شیب و چهار شیب باشند.

پیشنهاد ابرند: مطالعه مقالات پایدارسازی گود و گودبرداری.

مزایای سقف سفالی

سقف‌های سفالی (و نه سقف طرح سفال) دارای مزایای زیر است:

  • دوام: سقف‌های سفالی به دلیل دوام خود مشهور هستند. آن‌ها اغلب برای چندین دهه یا حتی قرن‌ها با حداقل نگهداری، دوام می‌آورند. استحکام ذاتی خاک رس همراه با مقاومت آن در برابر آفات، پوسیدگی و آتش، آن را به گزینه‌ای مطمئن برای سقف تبدیل کرده است.
  • مقاومت در برابر آب و هوا: سقف‌های سفالی در برابر شرایط آب و هوایی مختلف از جمله باران شدید، باد، برف و اشعه UV مقاومت می‌کنند. ترکیب متراکم کاشی‌های سفالی به جلوگیری از نفوذ آب و مقاومت در برابر بادهای شدید کمک می‌کند. علاوه‌بر این، خواص حرارتی طبیعی خاک رس به تنظیم دمای داخل خانه، کاهش هزینه‌های انرژی و راحتی کمک می‌کند.
  • جذابیت زیباییشناسی: یکی از بارزترین مزایای سقف‌های سفالی، جذابیت زیبایی‌شناسی همیشگی آنها است. کاشی‌های سفالی، به هر سبک معماری، از سنتی تا معاصر، زیبایی و جذابیت می‌بخشند. آن‌ها نوستالژیک هستند و در عین حال در طراحی جدید نیز جای دارند.
  • دوستدار محیط زیست: خاک رس یکی از مصالح ساختمانی طبیعی و پایدار است که از رسوبات فراوان رسی در پوسته زمین به‌دست می‌آید. کاشی‌های سفالی معمولاً با استفاده از فرآیندهای تولید کم‌مصرف ساخته می‌شوند و می‌توانند در پایان عمرشان بازیافت شوند. علاوه‌بر این، خاک رس با تعدیل دمای داخلی به‌کاهش مصرف انرژی کمک می‌کند.
  • نگهداری کم: سقف سفالی در طول عمر خود، به‌حداقل تعمیر و نگهداری نیاز دارد، که خود باعث صرفه‌جویی در وقت و هزینه صاحب‌خانه برای نگهداری می‌شود. بر خلاف سایر ترکیبات سقف که ممکن است به تمیزکردن، آب‌بندی یا تعمیرات منظم نیاز داشته باشند، کاشی‌های سفالی ذاتاً در برابر رشد خزه، کپک و جلبک مقاوم هستند.

مزایای سقف سفالی

معایب سقف سفالی

سقف سفالی، در کنار مزیت‌های زیادی که ارائه می‌کند، معایبی نیز دارد. ما در اینجا معایب این نوع سقف را بررسی می‌کنیم.

  • وزن زیاد: کاشی‌های سفالی در مقایسه با سایر مصالح سقفی مانند زونا آسفالتی یا سقف فلزی، نسبتاً سنگین هستند. این عیب می‌تواند چالش‌های ساختاری، به‌ویژه برای سازه‌های سقف قدیمی‌تر یا ضعیف‌تر ایجاد کند. در این شرایط، نیاز به تقویت اضافی برای تحمل وزن کاشی‌ها است. همچنین، وزن اضافه ممکن است هزینه‌های نصب و پیچیدگی آن را افزایش دهد.
  • شکنندگی: اگرچه سقف‌های سفالی از نظر طول عمر بادوام هستند، کاشی‌های منفرد آن‌ها در صورت فشار یا قرار‌گرفتن در معرض ضربه، ممکن است بشکنند. برای مثال، سقوط شاخه‌ها و یا تگرگ، ممکن است به برخی از کاشی‌ها آسیب وارد کند. این شکنندگی می‌تواند تعمیرات را دشوارتر و پرهزینه‌تر کند، زیرا کاشی‌های آسیب‌دیده ممکن است نیاز به تعویض دقیق داشته باشند تا بقیه کاشی‌ها آسیب نبینند.
  • پیچیدگی نصب: نصب سقف‌های سفالی به دلیل ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد کاشی‌های سفالی و نیاز به زیرسازی مناسب برای اطمینان از ضدآب‌بودن، نیازمند مهارت و تخصص است. نصب نادرست می‌تواند منجر به نشت آب، تهویه ضعیف یا خرابی زودرس سیستم سقف شود.
  • هزینه: مصالح سفالی سقف در مقایسه با جایگزین‌هایی مانند زونا آسفالتی، سقف فلزی یا سقف طرح سفال، گران‌تر هستند. با این حال عمر طولانی آن‌ها می‌تواند هزینه ابتدایی نسبتا زیاد را جبران کند.
  • محوشدن رنگ: کاشی‌های سفالی در طول زمان به دلیل قرارگرفتن در مقابل نور خورشید و هوا در معرض محو‌شدن رنگ هستند. این عیب می‌تواند منجر به تفاوت رنگ در جاهای مختلف سقف شود و از جذابیت زیبایی آن بکاهد.
  • مد‌ل‌های محدود: اگرچه می‌توان این کاشی‌های سقف سفالی را به اشکال مختلف ساخت، اما همان‌طور که ذکر شد، معمولا دامنه سبک‌های موجود ممکن است در مقایسه با سایر مصالح سقف، محدودتر باشد. به‌همین دلیل نیز بسیاری از افراد به‌ جای سقف سفالی، از سقف طرح سفال استفاده می‌کنند تا بتوانند از تنوع سبک و رنگ‌بندی متنوع‌تر در کنار ظاهر سفالی و زیبا بهره ببرند.

با وجود این معایب، سقف سفالی به دلیل دوام، جذابیت و سازگاری با محیط زیست، انتخابی محبوب برای بسیاری از صاحبان خانه هستند.

با میخ کوبی و نیلینگ حرفه‌ای در ابرند استحکامی چند برابر به سازه خود ببخشید.

سخن آخر

سقف سفالی یکی از انواع قدیمی سقف است که پیشینه‌ای به قدمت خود سفال دارد. این نوع سقف، شیبدار است و از کاشی‌هایی از جنس سفال ساخته شده است. با این حال ممکن است سقف سفالی به سقف طرح سفال، که کاشی‌های آن شبیه سفال، اما نه از جنس خاک رس هستند، نیز اطلاق شود.

سقف سفالی ظاهر زیبایی داشته و اگر واقعا از جنس سفال باشد، دوام آن بسیار زیاد است. این نوع سقف دوستدار محیط زیست است و می‌تواند حرارت داخل خانه را تنظیم کند. با این حال سقف سفالی می‌تواند گران باشد و علاوه‌بر این، سنگین است و ممکن است کاشی‌های آن در ضربه بشکنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مورد بحث در این پست
آخرین مطالب