راهنمای کلی درباره انواع سوله و کاربردهای آن

پیش از این اغلب افراد از انبارهای کوچک و بزرگ برای نگهداری از وسایل استفاده می‌کردند و همواره با کمبود فضا روبرو بودند؛ در حال حاضر سازه‌ای با نام سوله جای انبارهای قدیمی را گرفته است.

میخکوبی روشی ایمن برای استحکام سازی سازه در ابرند.

سوله سازه‌ای فولادی است که با سقفی شیب‌دار اجرا می‌شود و در محیط داخلی آن هیچ ستونی طراحی نمی‌شود. این روزها اکثر سالن‌های ورزشی، سالن نگهداری از دام و طیور و انبارها به شکل سوله طراحی و اجرا می‌شوند. به همین دلیل قصد داریم در این مطلب اطلاعات کاملی درباره این سازه پرطرفدار در اختیار شما قرار دهیم و شما را با کاربردهای آن آشنا کنیم. تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

انواع سوله و کاربرد آن

 

انواع سوله

سوله با توجه به کاربری و محل اجرا به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که شامل موارد زیر است:

سوله تیر ورقی

سوله تیر ورقی از قدیمی‌ترین انواع سوله است که با گذر زمان هنوز هم محبوب و پرطرفدار است. برای ساخت این سازه پرطرفدار از قطعات فولادی و ورق‌های سیاه استفاده می‌شود که سازه‌ای به شکل هشتی ایجاد می‌کنند. البته یکی از محدودیت‌های ساخت سوله تیر ورقی این است که امکان ایجاد دهانه‌ای با طول بیشتر از 45 متر امکان‌پذیر نیست. همچنین وزن سوله تیر ورقی به دلیل استفاده از قطعات زیاد بیشتر از حد معمول است که باعث می‌شود هزینه ساخت و ساز بالا رود.

بنابراین کسانی که قصد احداث سوله دارند، ترجیح می‌دهند یکی دیگر از انواع سوله را جایگزین سازه تیر ورقی نمایند. به‌طوری‌که ساخت سوله تیرورقی در کشورهای اروپایی طرفدار ندارد، در حالی‌که همچنان در برخی از کشورهایی آسیایی این سازه کاربرد دارد.

پیشنهادی برای مطالعه: مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله

سوله UBM

برای احداث سوله UBM از ورق‌های گالوانیزه فرم داده استفاده می‌شود. این ورق‌ها با دستگاه مخصوصی به نام سمیر به هم متصل می‌شوند. اما این اتصال محکم نیست، نیروی وزش باد یا انقباض و انبساط در اثر تغییر دمای محیط ممکن است اتصال ورق‌ها را ضعیف کند یا هنگام وزش باد سر و صدای زیادی ایجاد کند.

یکی دیگر از نکات مهمی که برای ساخت سوله UBM باید بدانید این است که حداکثر دهانه سوله در این سازه 30 متر است.

ویژگی دیگر این سازه این است که در برابر رطوبت هوا و بارش باران و برف مقاومت مطلوبی ندارد. حتی با استفاده از عایق‌کاری پاششی هم مقاومت و ماندگاری سازه افزایش پیدا نمی‌کند و ممکن است بعد از مدت زمان کوتاهی لازم باشد تعمیراتی انجام شود. عایق‌بندی این سازه با پاشیدن پلی‌یورتان روی سقف انجام می‌شود.

یکی دیگر از معایب ساخت سوله UBM این است که قابل اشتعال است و ممکن است موجب تحمیل خسارت سنگین شود. حتی ساخت این سازه با مشکلات بهداشتی هم همراه است و برای کسانی که می‌‌خواهند از سوله برای تولید مواد غذایی و بهداشتی استفاده کنند، اصلا گزینه بهداشتی و مناسبی نیست.

اما مزیت مهمی که نباید نسبت به آن بی‌توجه باشیم این است که هزینه احداث آن نسبت به انواع دیگر سوله کمتر است و برای کسانی که بودجه محدودی در اختیار دارند گزینه مناسبی است.

سوله خرپایی

یکی از پرکاربردترین و ساده‌ترین سوله‌ها، سوله خرپایی است که برای احداث آن ویژگی‌های مختلفی در نظر گرفته می‌شود. مصالحی که برای ساخت انواع سوله خرپایی مورد استفاده قرار می‌گیرد با مصالحی که برای ساخت سوله تیرورقی مورد استفاده قرار می‌گیرد مشابه است اما برای احداث به محاسبات دقیق‌تری نیاز داریم.

سوله خرپایی با صرف هزینه پایین و به‌راحتی اجرا می‌شود. از طرف دیگر برای احداث انواع سوله خرپایی محدودیتی از لحاظ اندازه دهانه نداریم. حتی می‌توان سقف را به صورت قوسی یا هشتی اجرا کرد.

انواع سوله خرپایی

سوله خرپایی مانند هر سازه خرپایی دیگر به شکل ساده و مرکب ساخته می‌شود. سوله خرپای ساده از اتصال 3 قطعه در 2 گروه به شکل مفصلی ساخته می‌شود، در حالی‌که خرپای مرکب از جمع بیشتر از یک خرپا تشکیل می‌شود و می‌توان روی آن دهانه‌های متعدد و عریضی ایجاد کرد. البته یکی دیگر از انواع این سوله با نام سوله خرپای مبهم شناخته می‌شود که ویژگی‌های خرپاهای ساده و مرکب را ندارد و به شکل‌های زیر ساخته می‌شود.

  • سوله خرپا با قوس‌های موازی

در این سازه قوس‌های موازی طراحی شده است که ساخت آن هزینه بالایی ندارد. اما در مواردی که سوله به سقف محکم نیاز ندارد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • سوله خرپا پاشنه بلند

تنها تفاوت خرپای پاشنه بلند با خرپای ساده این است که عضو لبه ساختمان در آن بلندتر است.

  • سوله خرپا شاه‌تیر

اندازه دهانه این خرپا حداکثر 8 متر است و از جنس فولاد و چوب ساخته می‌شود.

  • سوله خرپا دستک‌دار

سوله دستک‌دار که با نام عصایی هم شناخته می‌شود با حداکثر 10 متر دهانه قابل اجراست.

  • سوله خرپا چهار گوش

در ساخت سوله خرپای چهارگوش آکوردهای موازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین چینش شبکه‌ای از قطرهای کششی و عمودی فشاری در طراحی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • سوله خرپا چتری

این سازه از فولاد ساخته می‌شود و حالت تقارنی دارد. قوس‌های این سازه موجب ایجاد اتصالات بهتر در سازه می‌شود.

کاربرد سوله

یکی از ویژگی‌های مهم سوله این است که دهانه بزرگی دارد و باعث می‌شود این سازه فولادی در صنایع مختلف کاربری گسترده‌ای داشته باشد. کاربردهای سوله شامل موارد زیر است:

  • احداث سالن ورزشی
  • کاربری سوله در مشاغل تولیدی
  • تولید محصولات کشاورزی
  • نمایشگاه‌های هنری و کتاب
  • سالن همایش و اجتماعات
  • احداث کارگاه‌های صنعتی
  • سالن نگهداری از طیور
  • احداث انبارهای صنعتی
  • پالایشگاه‌ها
  • احداث آشیانه هواپیما

شیوه اجرای سوله چگونه است؟

ساخت سوله مانند سایر عملیات‌های ساخت و ساز مراحل مختلفی دارد. اولین مرحله طراحی و انتخاب مواد و مصالح مورد نیاز است. بعد از این مراحل باید کارهای تولید قطعات و زیر سازی را انجام دهید و اجزا را به درستی نصب کنید.

برای شروع احداث یک سوله ابتدا باید با ساخت یک ستون شروع کنید و اجزای دیگر سازه را با اتصالات محکم و قوی به ستون متصل کنید. برای افزایش استحکام و مقاومت سازه بهتر است از بتن و فولاد ضد زنگ استفاده کنیم. زیرا بتن و فولاد ضد زنگ تحمل وزن بالا را دارند، از طرف دیگر فولاد ضد زنگ در معرض هوا دچار پوسیدگی هوا نمی‌شود. همچنین برای پوشاندن سقف سوله می‌توان از ورق‌های رولی گالوانیزه یا روکش‌های چوبی و شیشه‌ای استفاده کرد.

برای احداث و ساخت بدنه سوله باید از مصالحی استفاده کنیم که طول عمر طولانی داشته باشند و در اثر تحمل فشار و گذر زمان خراب نشوند. ساندویج پنل انتخاب مناسبی برای پوشش‌دهی بدنه این سازه پرکاربرد است.

در نهایت باید به این نکته دقت داشته باشید که مهندسان و طراحان پروژه برای جلوگیری از آسیب و محافظت از سازه به عواملی مانند ارتفاع دیوار، بار جرثقیل، اندازه دهانه و طول سوله، متریالی که برای پوشش سقف و دیوار استفاده می‌شود و میزان شیب سقف توجه می‌کنند.

سوله صنعتی

سوله صنعتی به سازه‌ای گفته می‌شود که سقف شیبدار و منحنی دارد و با دهانه بسیار بزرگی طراحی می‌شود. ویژگی مهم دیگر سوله صنعتی این است که با متریال مناسب و وزن سبک طراحی و اجرا می‌شود. از سوله صنعتی برای ساخت کارخانه، انبار، مرغداری، تعمیرگاه، فروشگاه، سالن ورزشی و آشیانه هواپیما استفاده می‌شود.

جمع بندی

سوله سازه‌ای فلزی و مسقف است که در محیط داخلی آن ستون مشاهده نمی‌شود. در این مطلب سعی کردیم راهنمای کاملی درباره ویژگی‌های سوله، شیوه اجرا و انواع آن در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم این اطلاعات راهنمای مناسبی برای شما باشد.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مورد بحث در این پست
آخرین مطالب