یکی از مراحل مهم در ساخت یک بنا، عملیات خاکبرداری و گودبرداری آن است. عملیات گودبرداری با هدف آمادهسازی سطح زمین انجام میشود.شاید این سوال پیش بیاید که تفاوت خاکبرداری و گودبرداری چیست؟ گودبرداری همان خاکبرداری است با این تفاوت که گودبرداری عمقیتر و سختتر از خاکبرداری انجام میشود.
گودبرداری با هدف تأمین امکانات رفاهی مانند استخر- پارکینگ- انباری- سونا انجام میشود و از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این بخش از مقالات ساختمانسازی قصد داریم به بررسی خاکبرداری و گودبرداری و همچنین مباحث رمپ و جمع آوری رمپ در گودبرداری بپردازیم.
رمپ چیست؟
رمپ به سطح شیبداری میگویند که برای دسترسی راحتتر خودروها و عابران پیاده احداث میشود. بهطور مثال وقتی کف خیابان از پارکینگ ساختمان صدسانتیمتر پایینتر است، برای آنکه خودرو بتواند از آن عبور کند، باید رمپ ایجاد شود.
معرفی چند مشکل رایج در جمع آوری رمپ در گودبرداری
در ادامه چند مشکل رایج در جمع آوری رمپ در گودبرداری را به شما معرفی میکنیم. هرکدام از این مشکلات ممکن است خرابی و خسارات زیادی را به بار آورد؛ به همین دلیل، توصیه میکنیم که به آنها توجه داشته باشید و در صورت امکان با استفاده از روشهای مختلف، از به وجود آمدنها جلوگیری کنید.
شکستن رمپ
زمانی میتوان گفت شکستگی رمپ اتفاق افتاده است که کلیه دیوارههای گود پایدار شوند و تنها دیوارههای پشت رمپ باقی بماند؛ در این صورت این قسمتها توسط ماشینآلات خاکبرداری شده و پایدار میشود. این امر در رمپ موجب خرابی و از بین رفتن آن خواهد شد.
برگشت خوردن رمپ
برگشت رمپ به این معنی است که برای کلیه دیوارههای پروژه، پایدارسازی گود انجام شده و فقط دیواره ورودی پشت رمپ به صورت یک سکویی ثابت باقی مانده است. در این مواقع بیل مکانیکی سکویی را که باقی مانده است، آرام آرام خاکبرداری کرده و ارتفاع آن را تا زمانی که سطح به تراز مطلوبی نرسیده، ادامه میدهد؛ سپس خاکی را که اضافه است با استفاده از ماشینآلاتی مثل جرثقیل جابهجا کرده و از سطح پروژه دور میکند. به این فرایند پیدرپی، برگشت خوردن رمپ میگویند.
- اگر پروژهای نیاز به گودبرداری عمقی داشته باشد، باید با استفاده از تجهیزاتی مثل مینی بیل مکانیکی، بیل مکانیکی و … آن را انجام دهید. در ابتدای شروع هر پروژه، بیل مکانیکی موظف است عملیات پنلبرداری، هم سطح کردن و پایداریسازی بخشهای مختلف زمین را انجام دهد. همچنین لازم به بیان است که بیل مکانیکی باید در شیفت شب خاکهای اضافی و بیکیفیت و زبالههای موجود را حمل و به مکانی دیگر منتقل کند. شما میتوانید در این مرحله برای سریعتر انجام شدن کارها از کامیونهای ده چرخ استفاده کنید.
- برای پروژههایی که سبک هستند و حجم کمتری دارند، میتوانید از مینی بیل مکانیکی استفاده کنید؛ اما اگر حجم پروژهای از حد طبیعی فراتر رفت، باید از ماشین آلات سنگینتر و پیشرفتهتری استفاده کنید.
- جهت رمپ و جمع آوری رمپ در گودبرداری از جرثقیلهای سنگین استفاده میشود.
- همانگونه که ابتدای بحث توضیح دادیم، رمپ یک سطح شیبدار است که از ترانشههای خاکی تشکیل شده تا دو سطح غیرتراز را به یکدیگر متصل کند.
- مراحل رمپ و جمع آوری رمپ در گودبرداری یکسان نیست و باید با توجه به سختی و آسانی پروژه و مسائل ژئوتکنیکی، مراحل و روش آن شفافسازی شود.
انواع خاکبرداری از نظر عمق
محققین و مهندسین ساختمانسازی جهت انجام بهتر و روانتر شدن روند کار، طبقهبندی زیر را ارائه دادهاند. این طبقهبندی مربوط به انواع خاکبرداری از نظر عمق است که هرکدام ویژگی و ابزار مربوط به خود را دارد که اگر به آنها توجه نداشته باشید، ممکن است با مشکلاتی مواجه شوید.
- خاکبرداری تا عمق ۶۰ سانتیمتر
- خاکبرداری تا عمق ۳ متر
- خاکبرداری تا عمق ۶ متر
- خاکبرداری تا عمق ۹ متر
- خاکبرداری تا عمق ۱۲ متر
- و …
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع روشهای خاکبرداری و تخریب بیشتر بخوانید.
در پروژههایی که عمق ۶۰ سانتیمتر یا کمتر دارند، جهت جمعآوری رمپ در گودبرداریها، از جرثقیل، بیل مکانیکی، خاور و بابکت استفاده میکنند؛ در این مناطق چون عمق سطح زیاد نیست، خطرات جدی وجود ندارد اما چنانچه بنا فرسوده باشد، نیازمند دقت و بررسیهای تخصصیتری است.
در گودبرداری با عمق ۳ متر، برای جمع آوری رمپها میتوان از بیل مکانیکی یا مینی بیل مکانیکی استفاده نمود. در چنین پروژههایی با استفاده از ماشینآلات نام برده به راحتی میتوان اقدام به جمعآوری رمپ نمود.
در گودبرداری و جمعآوری رمپهایی که عمق بیشتر از ۶ متر دارند، مینی بیل مکانیکی قادر به جمع آوری رمپ در گودالبرداری نیست و به ماشینآلات بزرگتری احتیاج است تا بتوان حجم خاک موردنظر را جابهجا کرد. در اواخر کار، بیل مکانیکی رمپ دستسازی را احداث کرده و به بیرون از پروژه انتقال میدهد؛ سپس رمپ دستساز خود را جهت بالا آمدن بارگیری میکند.
اما در گودبرداریهایی که دارای عمق بیشتر از ۹ متر هستند، باید بررسی کاملی از وضعیت زمین و حجم خاک انجام شود؛ در این روش از بیل مکانیکی، بابکت و کامیون استفاده میشود.
در این عمق احتمال خطرات به مراتب بیشتر از عمقهای نوع قبلی است؛ لذا باید قبل از اقدام همه جوانب و بخشهای موردنظر را بررسی کنید و تمام کارهای حفاظتی جهت پیشگیری از هرگونه خطر برای جان کارگران و اموال را انجام دهید.
بیشتر بخوانید : آشنایی با ماشینآلات گودبرداری
اما در گودبرداری و جمع آوری رمپهایی که دارای عمقی بیشتر از ۱۲ متر هستند، باید از روش بیل مکانیکی و روش باکت به باکت استفاده کنید.
به صورت کلی اگر بخواهیم مطالب را جمعبندی کنیم، از ارتفاع ۹ متر به بالا تمامی روشها و مراحل برای جمع آوری رمپ در گودبرداریها یکسان است و تنها تفاوت در نوع ماشینآلات مورد استفاده آنها خواهد بود. شما میتوانید هرکدام از روشها را که میپسندید، انتخاب نمایید و با توجه به اقتصادی بودن و هزینه بهتر آنها، اقدامات خود را به انجام برسانید.
اما در مواقعی که عمق زمین از ۱۴ متر عبور میکند، باید از تاورکرین استفاده کنید. این روش، مشابه روش حمل خاک با جرثقیل بوده و تنها تفاوت آنها نوع ماشین و دستگاههای صنعتی است.
در انتهای عملیات جمع آوری رمپ، ماشینآلات را باید با استفاده از جرثقیل از گودال خارج کنید. شما میتوانید بر اساس علم و تجربه خود برای انجام کلیه عملیات، از تلفیق روشهای مختلف بهرهمند شوید.
سخن پایانی
تا به اینجا به طور مفصل با رمپ و روشهای جمع آوری رمپ آشنا شدهاید. چنین مباحثی نیاز به مطالعه و بررسی بیشتری دارند؛ چنانچه هیچ دیدگاهی نسبت به احداث رمپ، خاکبرداری، گودبرداری و … ندارید، پیشنهاد میکنیم که برای احداث بنایتان از یک متخصص ساختمان کمک بگیرید؛ هرلحظه غفلت یا کوتاهی در انجام چنین اموری ممکن است خسارات غیرقابل جبرانی به زندگیتان وارد کند.
به عنوان توصیه پایانی باید بگوییم، اگر قصد احداث یا جمعآوری یک رمپ را داشته باشید باید کلیه عوامل نظیر عرض، طول، اندازههای شیب و … را بررسی کرده و نسبت به سطح زمین و پروژهتان اقدام به ساخت یا جمعآوری آن کنید.
امیدواریم که از این مطالب نهایت بهره را برده باشید، اگر سؤال یا نظری در این زمینه دارید میتوانید در بخش دیدگاههای سایت برای ما پیغام خود را بگذارید تا بتوانیم از انتقادات شما استفاده کرده و آموزشهای باکیفیتتری را برایتان به ارمغان آوریم.
بدون دیدگاه