روان کننده بتن چیست؟ مزایا و نحوه ی استفاده از روان کننده بتن

بی شک بتن یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است که می‌تواند کارایی فوق العاده‌ای در ساختمان‌ها و سازه‌های مختلف داشته باشد. روان کننده بتن به واسطه داشتن خصوصیات مکانیکی خاص، می‌تواند باعث روان شدن بتن شده و ساختار بتن را برای بتن‌ریزی در ساختمان بهبود ببخشد. استفاده از این روان کننده‌ها، باعث بهبود کارایی و مقاومت بتن می‌شود. به همین خاطر شناخت این روان کننده‌ها و کارایی هر کدام از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

سایت تخصصی شرکت مهندسی ابرند همراه شما از مشاوره و طراحی تا ساخت و ساز ایمن.

روان کننده بتن چیست؟

برای اینکه بتن بتواند عملکرد مناسبی در امر ساختمان سازی داشته باشد، باید به خوبی جاری شده و در محیط مورد استفاده قرار گیرد. روان کننده بتن در واقع یک نوع ماده شیمیایی است که با اضافه شدن به بتن، می‌تواند تاثیر زیادی روی افزایش مقاومت و کارایی آن داشته باشد. این ماده شیمیایی می‌تواند عملکرد سیال بودن بتن را افزایش دهد و باعث کاهش نیاز به مصرف آب گردد. به همین خاطر در صورتی که روان کننده‌های بتن در عملیات بتن‌ریزی مورد استفاده قرار گیرند، در درجه اول میزان مصرف آب کاهش پیدا می‌کند و در درجه دوم عملکرد بتن نیز بهبود پیدا خواهد کرد.

مزایای استفاده از روان کننده بتن

استفاده از روان کننده بتن می‌تواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد. به خصوص در مواقعی که نیاز به استفاده از این مواد شیمیایی در شرایط خاص برای ایجاد تغییرات در خواص بتن باشد. بسته به نوع ترکیبات به کار رفته و کارایی هر یک از این روان کننده‌ها و فوق روان کننده‌ها، استفاده از این ترکیبات می‌تواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد که عبارتند از:

  • کاهش نیاز به مصرف آب
  • افزایش مقاومت بتن
  • افزایش خاصیت پمپاژ پذیری بتن
  • بهبود عملکرد بتن با وجود سنگدانه‌های نامناسب
  • افزایش میزان چسبندگی دانه‌های سیمان
  • کاهش سیمان مورد نیاز برای بتن
  • افزایش مقاومت بتن در برابر آب و هر عامل محیطی دیگر
  • جلوگیری از هر گونه ترک در سطح بتن
  • افزایش احتمال موفقیت بتن‌ریزی حتی در روزهای گرم سال
  • افزایش عدد اسلامپ و روانی بتن

ابرند یکی از شرکت‌های موفق در زمینه‌ی اجرای انواع پروژه‌های پایدارسازی گود نظیر میخکوبی، مهار متقابل و اجرای سازه نگهبان خرپایی می‌باشد.

انواع روان کننده بتن

انواع روان کننده بتن

روان کننده‌های بتن دارای کارایی متفاوتی هستند و هر کدام نیز با ترکیبات خاصی در بازار موجود هستند. شناخت انواع روان کننده‌های بتن می‌تواند مزایای زیادی را برای افرادی که نیاز به خرید این محصولات دارند، به همراه داشته باشند. البته با وجود تنوع بالای این روان کننده‌ها در بازار، شاید سخت باشد تا آن‌ها را به چند دسته مختلف تقسیم بندی کنیم؛ اما در ادامه به چند نمونه از این روان کننده‌ها اشاره می‌کنیم.

فوق روان کننده کربوکسیلاتی

یکی از انواع روان کننده‌های بتن موجود در بازار، روان کننده‌های کربوکسیلاتی هستند. این روان کننده‌ها دارای زنجیره‌های جانبی مولکولی و بر پایه کربوکسیلیک تولید شده‌اند. میزان مصرف این روان کننده‌ها حدود 0.5 درصد تا 1.2 از وزن سیمان مصرفی است. مزیت این روان کننده‌ها این است که می‌توانند عدد اسلامپ را به 12 افزایش دهند.

فوق روان کننده نفتالینی

فوق روان کننده نفتالینی یکی دیگر از انواع روان کننده‌های بتن است. این فوق روان کننده بر پایه نفتالین تولید شده و می‌تواند به خوبی میزان آب مصرفی در بتن را کنترل کند. در مواقعی که نیاز به استفاده از فوق روان کننده در هوای گرم باشد، این محصول گزینه خوبی برای شماست. حداکثر میزان مصرف فوق روان کننده نفتالینی 0.8 تا 1 درصد است. مصرف این محصول باعث بالا رفتن عدد اسلامپ بتن تا 18 می‌شود.

فوق روان کننده لیگنو سولفات بتن

این نوع روان کننده، به شکل مایع تولید شده و می‌تواند روی ذرات سیمان تاثیرگذار باشد. این فوق روان کننده عامل روان کنندگی قوی روی ذرات سیمان دارد و میزان مصرف استاندارد آن بین 0.3 تا 0.8 است. مصرف این فوق روان کننده باعث افزایش عدد اسلامپ تا 21 می‌شود.

شرکت ابرند با اجرای پروژه‌های میخکوبی و مهارگذاری به عنوان پروژه‌های موفق، آماده‌ی خدمت رسانی به هموطنان عزیز می‌باشد.

نحوه‌ی استفاده از روان کننده بتن

به منظور تهیه بتن و استفاده از روان کننده‌های بتن، می‌توان از روان کننده‌های پودری و مایع استفاده کرد. بسته به نوع و ترکیبات به کار رفته در هر یک از این روان کننده‌ها، می‌توان آن‌ها را به روش‌های مختلفی با بتن ترکیب کرد و توجه به توصیه‌های سازنده این ترکیبات از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

شرکت‌های تولید کننده روان کننده بتن، توصیه‌هایی را جهت استفاده از این ترکیبات به شما ارائه می‌کنند. نمونه‌های مایع ابتدا با آب مخلوط می‌شوند و سپس ترکیب آن‌ها به بتن اضافه می‌شود. برای استفاده از پودر روان کننده نیز باید مصالح خشک بتن را با این پودرها ترکیب کرد و سپس با ترکیب با آب به بتن خشک اضافه نمود.

میزان مصرف استاندارد روان کننده بتن

میزان مصرف استاندارد روان کننده بتن

یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که باید در هنگام استفاده از روان کننده بتن به آن توجه داشته باشید، میزان مصرف استاندارد این روان کننده‌ها است. این محصولات با هدف کاهش نیاز به مصرف آب مورد استفاده قرار می‌گیرند و می‌توانند عملکرد بتن را بهبود ببخشند؛ اما استفاده بیش از حد از آن‌ها می‌تواند معایب زیادی را به همراه داشته باشد.

دوز مناسب استفاده از فوق روان کننده بتن که می‌تواند برای افزایش کارایی آن استفاده شود، بین 1 تا 3 لیتر در متر مکعب از بتن است. به طوری که فوق روان کننده‌های مایع می‌توانند 40 درصد از مواد فعال را شامل شوند. البته در برخی از موارد و به دلیل افزایش نیاز به کاهش مصرف آب در بتن، می‌توان تا 20 لیتر در متر مکعب از بتن را از روان کننده‌ها استفاده کرد. در هر صورت باید میزان مصرف این روان کننده‌ها و فوق روان کننده‌ها بر اساس محاسبات خاصی انجام شوند.

معایب روان کننده بتن

روان کننده‌های بتن مواد شیمیایی خاصی هستند که می‌توانند برای بهبود خاصیت سیال شدن بتن به آب آن اضافه شوند. این روان کننده‌ها تاثیر زیادی روی کاهش میزان آب در بتن و افزایش استحکام آن دارند. به همین خاطر در مواقعی که نیاز به کاهش میزان آب در بتن، افزایش مقاومت آن و همچنین خاصیت سیالی بتن وجود دارد می‌توان از این روان کننده‌ها استفاده کرد.

پیشنهاد مطالعه: بتن و کاربرد آن در صنعت ساختمانی

اگرچه این موارد مزایای استفاده از این روان کننده‌ها هستند؛ ولی قطعا استفاده بیش از حد از آن‌ها می‌تواند معایب بسیار بیشتری را به همراه داشته باشد. بنابراین، توجه به میزان مصرف این روان کننده‌ها مطابق با استاندارد تعیین شده، بسیار حائز اهمیت است. از جمله معایب روان کننده‌های بتن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد؛

  • بالا رفتن احتمال آب انداختن،
  • از هم گسیخته شدن بتن،
  • افزایش احتمال به وجود آمدن حباب در بتن،
  • بروز مشکل تاخیر در اثرگذاری روان کننده‌ها به دلیل نوع مواد شیمیایی،
  • بروز اختلال در عملکرد بتن به دلیل نوع مواد افزودنی به کار رفته در آن‌ها،

قیمت روان کننده بتن

روان کننده‌های بتن موجود در بازار دارای تنوع بالایی هستند و هر کدام با ترکیبات خاصی به فروش می‌روند. قیمت روان کننده بتن در هر یک از مجموعه‌ها با هم متفاوت است. به همین خاطر اگر برای استعلام قیمت به فروشنده‌های مختلف مراجعه کنید، متوجه می‌شوید که قیمت روان کننده‌های بتن بسیار با هم متفاوت هستند. به طوری که هر چقدر مواد گران قیمت‌تر و بهتری برای تولید این محصولات استفاده شده باشند، قیمت آن‌ها نیز بالاتر می‌رود.

2 دیدگاه

  • از کجا بفهمم مقدار مناسب استفاده از روان کننده بتن نسبت به مقدار کل بتنی که مصرف میکنم چقدر باید باشه؟

    • سلام دوست عزیز وقت شما بخیر
      برای اینکه بتوانید از عملکرد روان کننده و فوق روان کننده بتن بهره‌مند شوید، می‌بایست مقدار مناسبی از این روان کننده‌ها را استفاده کنید که معمولا بین 1 تا 2 درصد از وزن سیمان هستند. مصرف بیش از حد روان کننده‌ها، باعث می‌شود که عملکرد بتن دچار افت شده و کیفیت خود را از دست بدهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مورد بحث در این پست
آخرین مطالب