آشنایی با انواع سقف ایرانیت، کاربرد و نحوه اجرای آن

با توجه به اهمیت انواع پوشش سقف و اهمیت آن، در این مقاله از سری مقالات مربوط به اجرای سازه از شرکت مهندسی ابرند  به بررسی سقف ایرانیت و کاربرد آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

پوشش مناسب برای فضاهای مختلف همچون سالن، ویلا، انبار، پارکینگ، فضای تراس، محوطه آپارتمان و… از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. سقف ایرانیت یکی از قدیمی‌ترین پوشش‌هایی‌ است که برای سقف ساختمان‌های مختلف استفاده می‌شود. این پوشش می‌تواند در نوع ساده یا موج‌دار طراحی و ساخته شود، ضمن اینکه با توجه به نوع فضا و کاربرد می‌تواند از متریال مختلف پلاستیکی، سیمانی یا فلزی انتخاب شود.

پیشنهاد ابرند: مطالعه مقاله تخصصی میخکوبی و نیلینگ

 

اجرای سقف یونولیت

 

در بیشتر موارد سقف ایرانیت به منظور کاهش هزینه ساخت و ساز، افزایش ایمنی و جلوگیری از نفوذ عوامل محیطی و بیرونی به داخل فضا و… استفاده می‌شود. این موضوع باعث شده ایرانیت برای فضاهای مختلف مسکونی، صنعتی، کارگاهی و… کاربرد داشته باشد.

پایدارسازی گود به روشی ایمن و با برترین تکنولوژی روز دنیا در ابرند.

انواع سقف ایرانیت

سقف ایرانیت از نظر جنس، شکل طراحی و نوع متریال تقسیم‌بندی می‌شود. با این حال، مهم‌ترین تقسیم‌بندی آن با توجه به نوع متریال است.

سقف ایرانیت فایبرگلاس

سقف ایرانیت فایبرگلاس از انعطاف بالایی برخوردار است، اما نسبت به ایرانیت سیمانی مقاومت کمتری دارد. فایبرگلاس جزو مواد پلاستیکی است، در واقع مواد پایه این متریال الیاف شیشه‌ای هستند که با پشم شیشه، پلیمرهای دانه درشت و مواد تقویت‌کننده دیگر به شکل ترکیب شده استفاده می‌شوند. واقعیت این است که جنس کلی فایبرگلاس، پلیمر و الیاف شیشه است، به همین دلیل برای نصب آن به شاسی‌کشی و استفاده از پروفیل نگهدارنده نیاز داریم.

ورق‌هایی که برای ایرانیت فایبرگلاس استفاده می‌شوند، می‌توانند در نوع کرکره‌ای، سینوسی و اشکال دیگر عرضه شوند. به طور کلی فایبرگلاس دو نوع طرح موج‌دار و ساده دارد.

سقف ایرانیت فایبرگلاس برای ساخت نورگیر، پوشش‌های سقف در فضای گلخانه، آلاچیق، تراس و… استفاده می‌شود. این نوع ورق‌ها می‌توانند نور خورشید را از خود عبور دهند و جزو پوشش‌های ضد آفتاب نیز به حساب می‌آیند. به طور کلی پوشش فایبرگلاس می‌تواند برای محیط‌هایی که نیاز به نور خورشید دارند، اما این نور باید به شکل غیرمستقیم تامین شود، گزینه‌ای بسیار مناسب باشد. فایبرگلاس وزن زیادی به سازه تحمیل نمی‌کند، چرا که بسیار سبک وزن است. این نوع پوشش‌ها می‌توانند در نوع موجی، سینوسی، ذوزنقه‌ای و موج‌دار به بازار عرضه شوند. برش آن‌ها نیز در متراژ مختلف و به صورت رولی انجام می‌شود. البته نظر و سفارش مشتری در این فروش اهمیت زیادی دارد. قیمت ایرانیت فایبرگلاس نیز بر مبنای مترمربع محاسبه می‌شود.

 

انواع سقف ایرانیت

سقف ایرانیت سیمانی

سقف ایرانیت سیمانی از سیمان، آب و پنبه نسوز ساخته شده است. در این ترکیب، پنبه نسوز با نسبت مشخصی از سیمان و آب مخلوط شده است. حاصل این ترکیب به دست آمدن ملات خمیری است که به کمک پره‌های دستگاه ورز داده می‌شود. بعد از اینکه این ملات خمیری از غلطک عبور کرد، در اندازه‌های تعیین شده برش داده می‌شود. قیمت ایرانیت سیمانی با توجه به فرآیند تولید و کیفیت متریال استفاده شده متفاوت است.

ایرانیت فایبرگلاس

سقف ایرانیت سیمانی تا زمانی که به حد قابل قبول از مقاومت نهایی برسد، باید به شکل مرطوب نگهداری شود، بنابراین نکته قابل توجه در مورد نصب آن این است که در هنگام نصب، ضربه‎ای به آن وارد نشود، چرا که به طور کلی مجموعه ایرانیت‌های سیمانی به شکل شکننده و ترد هستند. در بیشتر موارد ایرانیت سیمانی به رنگ خاکستری روشن است. این نوع سقف را با نام پنکوسیم نیز می‌شناسند که این کلمه خلاصه کلمات پنبه کوهی و سیمان است. ایرانیت‌های سیمانی به شکل موج‌دار و صاف ساخته می‌شوند و در برابر تابش نور خورشید مقاومت بالایی دارند. عمر سقف ایرانیت سیمانی به نسبت فایبرگلاس بالا است، با این حال این نوع ایرانیت نسبت به نمونه‌های فایبرگلاس وزن بیشتری دارد.

سقف ایرانیت فلزی

سقف ایرانیت فلزی یا گالوانیزه تحت فرآیند فرو بردن فلز در داخل فلز روی مذاب تولید می‌شود. این نوع ایرانیت از تنوع رنگی بالایی برخوردار است. قیمت ایرانیت‌های فلزی نیز با توجه به عوامل مختلف همچون قیمت متریال فلز، میزان کیفیت، مراحل تولید، قیمت رنگ و… تعیین می‌شود. این مدل سقف‌های فلزی در برابر عوامل بیرونی همچون تغییرات دما، شرایط آب و هوایی، گرما و سرما مقاومت خوبی دارند.

سقف ایرانیت فلزی جزو ایرانیت‌های سبک به حساب می‌آید. از ایرانیت فلزی برای مناطق بارانی بسیار استقبال می‌شود. البته کیفیت این ایرانیت‌ها با توجه به برند سازنده، نوع کارخانه تولیدی و میزان ضخامتی که با آن عرضه می‎شوند، متفاوت است.

برای آشنایی با گودبرداری به این بخش مراجعه کنید.

مزایای سقف ایرانیت

  • استحکام و مقاومت بالا در برابر زلزله
  • مقاومت قابل توجه در برابر آتش‌سوزی
  • قیمت بهینه و مناسب
  • کیفیت مطلوب و زیبایی
  • ایجاد تناسب در فضای ساختمان

سازگاری با آب و هواهای مختلف

  • امکان رنگ‌آمیزی در رنگ‌های مختلف
  • عدم تغییر رنگ در استفاده طولانی مدت
  • قابلیت طراحی با الگوهای مختلف
  • سبک بودن
  • نصب سریع و آسان

معایب سقف ایرانیت

  • سقف ایرانیت نسبت به ایزوگام و قیر مقاومت کمتری دارد.
  • ایرانیت‌ها عایق صوتی مناسبی نیستند، بنابراین برای استفاده در فضاهای پر سروصدا و شلوغ گزینه منطقی به حساب نمی‌آیند.
  • مقاومت پوشش ایرانیت را در برابر عوامل آب و هوایی همچون باران و باد شدید نمی‌توان تضمین کرد، ضمن اینکه این نوع پوشش‌ها بهتر است بعد از وقوع حوادث طبیعی همچون سیل، طوفان یا حتی زلزله از نظر کارشناسان مورد بررسی قرار بگیرند.
  • ایرانیت‌ها مواد قابل بازیافت نیستند، به همین خاطر به عنوان محصولات دوستدار محیط زیست معرفی نمی‌‎شوند. این موضوع باعث شده که استفاده از آن‌ها به کشورهای توسعه یافته محدود شود.
  • تابش نور مستقیم خورشید نیز بر روی ایرانیت تاثیرگذار است و باعث تخریب آن می‌شود. این موضوع به طور سالانه ایرانیت را نیازمند تعمیر یا تعویض می‌کند.

 

معایب سقف ایرانیت

اجرا و نصب سقف ایرانیت

برای نصب و اجرای سقف ایرانیت ابتدا باید به زیرساخت آن توجه کنید، یعنی ابتدا زیرساخت مناسبی را برای نصب سقف ایرانی اجرا کنید. این زیرساخت می‌تواند در نوع چوبی یا فلزی باشد. البته مقاومت زیرساخت در برابر عوامل محیطی و آب و هوایی اهمیت بسیاری دارد.

در مرحله دوم نصب ایرانیت، پوشش اولیه برای سقف اجرا می‌شود. در مرحله سوم و چهارم این نصب نیز اجرای سقف نهایی انجام می‌گیرد. سقف‌های ایرانیت در هنگام نصب به شکل اورلب بر روی هم قرار می‌گیرند. البته میزان هم‌پوشانی ورق‌های ایرانیت را نوع شکل آن‌ها تعیین می‌کند. این موضوع امکان پوشش‌دهی سقف را به شکل مناسب فراهم می‌کند. برخی از اشکال ایرانیت ممکن است از پوشش‌دهی کمتر یا بیشتری برخوردار باشند.

برای نصب سقف ایرانیت از تجهیزات و وسایل مختلف استفاده می‌شود. به طور مثال ایرانیت فایبرگلاس معمولا بر روی سازه‌های فلزی با پروفیل‌های آهنی نصب می‌شود. بهترین حالت برای نصب این نوع سقف ایرانیت مشابه پروفیل‌های آهنی است. در واقع در این نوع نصب، فاصله‌های پروفیل‌ها اهمیت بسیاری دارد. این فواصل آهن‌کشی از شصت سانتی‌متر نباید کمتر باشد.

برای نصب ورق‌های ایرانیت، ابتدا باید آن‌ها را در ابعاد مورد نیاز آماده کرد. بیشتر برش‌های این ورق‌ها به شکل طولی انجام می‌شود و برای این برش از دستگاه قیچی فلز و اره کمک گرفته می‌شود. برخی از ورق‌ها دارای سوراخ‌های از پیش تعیین شده هستند که این موضوع کار نصب را ساده‌تر می‌کند. اگر این سوراخ‌ها بر روی ایرانیت وجود نداشت، در این صورت نصاب باید سوراخ‌هایی را با فواصل منظم بر روی ورق‌ها ایجاد کند. در بیشتر موارد برای نصب و ثابت کردن این ورق‌ها بر روی سازه از پیچ استفاده می‌شود. اگر سقف از نوع شیب‌دار یا شیروانی باشد‌، در نقطه رسیدن گانل‌ها به هم لازم است از درپوش‌های محکم نیز استفاده شود. اگر ایرانیت به شکل یک طرفه نصب شود، به این نوع درپوش‌ها نیازی نخواهد بود.

خدمات ابینه ساختمان با تیمی مجرب و متخصص.

کاربرد پوشش ایرانیت

  • از سقف ایرانیت سیمانی برای ساخت اتاقک، شیروانی، سوله و انباری استفاده می‌شود.
  • از ایرانیت ورق گوانیزه یا فلزی برای تولید کانال کولر، سقف‌های شیروانی منازل، ساخت سالن، لوله‌های بخاری، سقف سوله‌ها و… استفاده می‌شود.
  • از فایبرگلاس برای سقف فضای آلاچیق، پوشش دیوارهای مرغداری، فضاهای کوچک، نورگیر، پاسیو، گلخانه، فضای محوطه، تراس، آبخوری دام، انبار، ساخت ناودانی و… استفاده می‌شود.

جمع‌بندی

سقف‌های ایرانیت می‌توانند در نوع فایبرگلاس، فلزی یا سیمانی استفاده شوند. ایرانیت‌های سیمانی وزن بیشتری دارند، اما طول عمر بیشتری دارند. ایرانیت فایبرگلاس سبک است و در سازه‌های سبک که نیاز به نور دارند، مناسب‌تر خواهد بود.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مورد بحث در این پست
آخرین مطالب