مقاومت و استحکام ساختمان از ویژگیهای مهمی است که برای کاهش خسارات و تلفات هنگام بروز حوادثی نظیر زلزله باید مورد توجه قرار بگیرد. اجرای وال پست یکی از شیوههای مقاوم سازی ساختمان است که سبب اتصال میانقاب سازهای و غیر سازهای به اسکلت سازه میشود. در این سری از مطالب تخصصی سایت مهندسی ابرند قصد داریم اطلاعات کامل و دقیقی درباره اجرای وال پست در اختیار شما قرار دهیم. برای کسب اطلاعات در این زمینه تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
وال پست چیست؟
وال پست یا وادار نگهدارندهای است که نیروی بیرونی وارد بر دیوارهای یک سازه را به قاب آن منتقل میکند تا استحکام و مقاومت ساختمان را افزایش دهد. در واقع وادار کلافی است که با ایجاد ارتباط بین دیوار و اسکلت از ریزش دیوار هنگام وقوع زلزله جلوگیری میکند.
شرکت ابرند با بیش از ۲۰ سال سابقهی درخشان در اجرای پروژههای عمرانی، آمادهی خدمترسانی در اجرای انواع عملیاتهای بهسازی خاک و پایدارسازی گود نظیر میخکوبی یا نیلینگ به هموطنان عزیز میباشد.
پایدارکردن دیوارها در افزایش استحکام ساختمان نقش مهمی دارد و از تخریب آنها جلوگیری میکند. به همین دلیل طی سالهای اخیر، مهندسان از انواع وال پست با ویژگیهای منحصربهفرد و قیمتهای متفاوت برای افزایش استحکام ساختمان استفاده میکنند. انواع وال پست شامل موارد زیر میباشد؛
وادار قائم
وادار قائم به صورت موازی با ستون یا اجزای دیگر سازه در دیوار قرار میگیرد و به شکل H است. ظاهر مناسب از ویژگیهای مهمی است که باعث شده آجر و بلوک به راحتی داخل وادار قائم قرار بگیرد.
اجرای وادار قائم با استفاده از میلگرد 10 در فاصلههای یک متری انجام میشود که به نبشیها جوش داده میشوند. بنابراین با وارد شدن فشار به دیوارها، رفتار مشابهی انجام میدهند.
نکته مهمی که برای نصب این وادار باید مورد توجه قرار بگیرد، اندازه دهانه وادار است. استاندارد اندازه دهانه وادار یک سانتیمتر بیشتر از ضخامت دیوار است.
پیشنهاد مطالعه: نکات مهم طراحی نقشه ساختمان و هزینه های مربوط به آن
وادار افقی
یکی دیگر از انواع وال پست با نام وادار افقی شناخته میشود که برای کاهش ارتفاع دیوارهای بلندتر از 5/3 متر به کار میرود و میتواند دیوار را از قاب آن جدا کند. همچنین این محصول میتواند تیرک را هم نگهداری کند؛ زیرا اگر مهندسان سازه تمهیداتی برای نگهداری از سازه در نظر نداشته باشند، تیر در فاصله مفصل دچار تغییر شکل میشود.
بنابراین برای جلوگیری از تغییر شکل مفصل میتوان وادار را به شکلی نصب کرد که یک متر با ستون فاصله داشته باشد؛ همچنین بهترین سایز میلگرد، سایز 14 و بالاتر است.
وال پست ترکیبی
یکی دیگر از اقداماتی که برای افزایش مقاومت ساختمان انجام میشود، استفاده از ترکیب وادار افقی و عمودی است که به آن وادار ترکیبی گفته میشود. این محصول با یکپارچگی گستردهای که ایجاد میکند، طرفداران بیشتری دارد.
نحوه اجرای وال پست
یکی دیگر از نکات مهمی که درباره وال پست باید از آن اطلاع داشته باشیم، نحوه اجرای آن در سازههای مختلف است. به همین دلیل در ادامه به بررسی نحوه اجرای وادار در سازههای بتنی و فلزی میپردازیم.
نصب و اجرای وادار در سازه بتنی
وادار در سازههای بتنی که با استفاده از ورقهای فولادی ساخته شده، مورد استفاده قرار میگیرد. زیرا ورقهای فلزی موجب اتصال بهتر وادار به سازه میشود. اما نکته مهمی که برای نصب و اجرای وادار باید به آن توجه داشته باشیم این است که در سازههای بتنی، نباید فاصلهای بین ورق و دیوار یا کف وجود داشته باشد.
به همین منظور برای از بین بردن فاصله بین دیوار و ورق از بستهای فلزی استفاده میشود. در ادامه با میلگردهای متصل از کف و سقف به ورق، عملیات بتن ریزی انجام میشود و در نهایت وادار بین پستها جایگذاری میشود.
یکی از اشتباهاتی که برای اجرای وادار در سازهها انجام میشود این است که سازه بتنی یا ستون آن تخریب میشود تا از میلگرد داخل آن برای اتصال المان وال پست استفاده شود. با این اقدام کاور بتن از بین میرود و مشخص شدن میلگردها باعث آسیب به سازه میشود.
پس مراحل اجرای صحیح وادار در سازه بتنی شامل مراحل زیر است؛
- نصب صفحه فلزی طبق نقشه از پیش تعیین شده جانمایی وال پست،
- نصب وادار، تیرک و اتصال آن در صفحات فلزی،
- نصب ناودانی منقطع به کمک رول بولت،
- نصب گیرههای میلگرد به کمک پیچ و رولپلاک،
- دیوار چینی و اجرای میلگرد بستر.
اگر تمایل دارید اصول و مراحل نقشه برداری با دوربین را یاد بگیرید، به لینک قبل مراجعه نمایید.
اجرای وادار در سازههای فلزی
اتصال وادار به سازههای فلزی با استفاده از جوشکاری به تیرچه انجام میشود. بنابراین دوام و ماندگاری وادار به کیفیت جوشکاری بستگی دارد. برای ساخت وادار در اسکلت فلزی لازم است ابتدا پایه و فونداسیون اسکلت طراحی و اجرا شود، سپس ستونهای فلزی آماده شود؛ در نهایت تیرهای فلزی نصب و سقف و بادبند اجرا شوند.
عملکردهای اصلی وادار در اسکلت فلزی شامل موارد زیر است؛
- محدود کردن طول آزاد دیوار و توزیع عکسالعمل خمشی دیوار،
- انتقال بارهای تقسیم شده در راستای افقی به تیرها.
اجرای وادار در بلوک سبک
اگر بخواهیم اجرای وال پست در بلوکهای سبک را با اجرای آن در سازههای فلزی و بتنی مقایسه کنیم، باید به سخت بودن اجرای آن در بلوکهای سبک اشاره کنیم. زیرا نصب ورق و اتصالات در بلوکهای سبک کار مشکلی است. روشهای مختلفی که برای نصب و اجرای وال پست در بلوک سبک مورد استفاده قرار میگیرد شامل موارد زیر است؛
- نصب با انکر بولت،
- نبشی کشی،
- تسمه کشی دور ستون،
- اتصال ستون به دیوار.
مناسبترین جایگزین برای وال پست
وال پست استحکام سازه را افزایش میدهد اما با پیشرفت تکنولوژی برای افزایش مقاومت ساختمان، جایگزینهایی برای آن در نظر گرفته شده است که شامل موارد زیر است؛
وال مش
وال مش از یک توری فایبر گلاس تشکیل شده که با لایههای پلاستر گچی یا سیمانی روی سطح دیوار نصب میشوند. این توری که با نام مش فایبرگلاس هم شناخته میشود موجب یکپارچه شدن سطح دیوار و کاهش آسیبهای زلزله میشود و در برابر خوردگی، محیط قلیایی و جذب آب مقاومت بالایی دارد.
وال مش با ساختار شبکهای یک جهته یا دو جهته برای کنترل و مهار دیوارهای غیر سازهای استفاده میشود. ساختار یک جهته به معنای این است که نخها در یک راستا مقاومت کششی مناسبی دارند و در جهت دیگر مقاومت آنها کمتر است. بنابراین از نخهای ضعیفتر فقط برای اتصال و کنار هم ماندن نخهای قوی استفاده میشود؛ اما در وال مش دو طرفه نخها از هر دو طرف مقاومت کششی مطلوبی دارند.
مزیت وال مش این است که به سادگی نصب میشود و سرعت اجرای بالایی نیز دارد. از طرف دیگر وزن آن کم است و با مصالح ساختمانی متعددی سازگار است. در نهایت باید به قیمت مناسب و مقرونبه صرفه وال مش هم اشاره کنیم.
برای مطالعه بیشتر درباره روشهای پایدارسازی گود کلیک کنید.
میلگرد بستر
یکی دیگر از جایگزینهای پرطرفدار برای انواع وادار، میلگرد بستر است. دلیل پرطرفدار بودن میلگرد بستر این است که به راحتی نصب میشود و قیمت مناسبی دارد. از طرف دیگر سرعت اجرای بالایی دارد که موجب طولانی شدن پروژه ساخت و ساز و افزایش هزینههای پروژه نمیشود.
جمع بندی
وال پست یا وادار از اجزای غیر سازهای است که برای افزایش استحکام دیوارهای سازه در مقابل فشار، ضربه و کشش مورد استفاده میگیرد. فرقی نمیکند سازه فلزی، بتنی یا بلوک سبک باشد؛ در هر حال استفاده از وادار یکی از راههای مقاوم سازی ساختمان است. در این مطلب سعی کردیم اطلاعات کامل و دقیقی درباره تعریف وادار، انواع آن و شرایط اجرا در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم با استفاده از این اطلاعات بتوانید بهترین اقدام برای افزایش مقاومت ساختمان را انتخاب کنید.
بدون دیدگاه